Aktualności»Nowoczesne rozwiązania w szkole muzycznej

Nowoczesne rozwiązania w szkole muzycznej

Logon S.A. w aktywny sposób przyczynił się do zmiany Dawnego Domu Sierot dla Dziewcząt w nowoczesną szkołę muzyczną. Nasz zakres prac polegał na założeniu całości instalacji teletechnicznych, instalacji elektrycznych, instalacji oświetlenia wewnętrznego i zewnętrznego. Wybudowaniu podgrzewanych podjazdów, systemu obsługi szlabanów, systemu obsługi monitoringu, przygotowanie przyłączy studia nagrań, reżyserek, wozów transmisyjnych, przyłączy automatyki budynku, itd. Logon S.A. nad całą salą koncertową zamontował system wykrywania pożaru. System firmy BOSCH działa bez przerwy 24 h na dobę optycznie i poprzez zasysanie powietrza.

Wyjątkowym elementem architektonicznym wykorzystanym w małych salach koncertowych są panele sufitowe. Każdy panel ma siłownik elektryczny i można go ustawić w dowolnej pozycji dla maksymalnej akustyki Sali. Sala, która posiada amfiteatralną widownię i mieści ponad 300 osób oraz estradę dla 75 muzyków służyć będzie pracy szkolnej orkiestry symfonicznej. Będą w niej koncertować uczniowie szkoły, jak również zapraszani artyści. Sala jest pomieszczeniem wolnostojącym w otwartej przestrzeni wnętrza budynku, co zapewnia dodatkową izolację akustyczną. Unikalna koncepcja geometrii sali koncertowej autorstwa Konior Studio bazuje na okrągłym obrysie ścian zewnętrznych i wewnętrznych wypukłych żaglach. Miękki kształt i wysokiej jakości naturalne materiały zapewniają wyjątkowe walory akustyczne i wizualne. Dzięki współpracy z Yasuhisą Toyotą uzyskano najwyższej klasy parametry z pogłosem dochodzącym niemal do dwóch sekund. Kształt pomieszczenia oraz struktura wewnętrznych powierzchni służy wyrównaniu i rozproszeniu rozchodzenia się odbić dźwięku, jak również ma przeciwdziałać wszelkim niekorzystnym efektom, takim jak zjawisko koncentracji dźwięku, czy echo. Analizy akustyczne i geometryczne, włącznie z trójwymiarowymi symulacjami komputerowymi były przeprowadzane na wszystkich etapach projektowania.

Generalnym wykonawcą byłą firma Alstal Grupa Budowlana – Inwestycja finansowana została ze środków Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego.